L’AMPA d’el Rodó està subscrita a la revista VIURE EN FAMILIA. En el número 78 del passat mes d’abril, s’hi publica un monogràfic sobre la importància de la natura en l’educació, el creixement i la salut dels infants. La revista està disponible al vestíbol de l’escola i també en format digital al web de l’editorial.
Aquest monogràfic porta títol: ELS TRESORS DEL BOSC: TOT EL QUE LA NATURA POT FER PELS INFANTS, I ens ha semblat tan interessant que en fem un extracte amb les idees més importants.
El crític d’art Bernard Berenson recordava que els episodis de la seva vida més feliços corresponien als dies que jugava sol al bosc: “En la infància, aquest èxtasi s’apoderava de mi quan era feliç a l’aire lliure (…). Una boirina argentada resplendia i tremolava sobre els til·lers (…) Recordo que grimpava una soca i em sentia de sobte inmers en el seu ésser. Jo no l’anomenava amb aquell nom. No em calien paraules. Allò i jo érem un. Segurament la major part dels infants són així“.
“En enfortir els recursos d’atnció dels nens i nenes, els espais verds els ajuden a pensar amb més claretat i a enfrontar l’estrés amb més eficàcia”.
JOC NATURAL
Un estudi sobre patis d’escola va demostrar que el infants s’involucraven en formes de joc més creatives en zones verdes que no pas en zones artificials. Que un pati d’escola més natural estimulava locs amb més fantasia, i en particular simulacions, que proporcionaven a nens i nens formes de jugar plegats de maneres igualitàries, que mostraven més sentit se sorpresa, En canvi, quan els infants jugaven en un medi dominat per estructures de joc més que per elements naturals, establien una jeraquia social entre ells per mitjà de la competència física o la força. En aquest mateix pati, quan es van plantar arbustos i es va acondicionar una zona d’herba, la qualitat del joc va ser molt diferent. Els infants recorrien més a jocs de fantasia, la seva posició social va deixar d’esta tan vinculada a les habilitats físiques i més a les habilitats lingüístiques, a la creativitat i a la inventiva. En altres paraules, en zones de joc naturals van emergir com a líders els fants més creatius i no pas els més forts físicament.
“Uns colors suaus i uns estímuls visuals més subtils tenen uns efectes calmants en el sistema sensorial dels infants”.
En el món en el que viuran els nostres infants sabem que es premiarà per sobre de tot la creativitat, la capacitat d’abstracció i de pensament paral·lel. I els estudis ens mostren que viure una infància en contacte amb la natura és fonamental perquè els seus cervellets puguin desenvolupar ARA tota la inventiva que ja tenen de forma innata.
NATURA I SALUT
L’article recomana el llibre que porta per nom LOS ÚLTIMOS NIÑOS DEL BOSQUE: SALVEMOS A NUESTOS HIJOS DEL TRANSTORNO POR DEFÍCIT DE NATURALEZA. És una novetat publicada en castellà, però als Estats Units es va convertir en un autèntic best-seller l’any 2005 i va contribuir a impulsar el moviment que, arreu del món, vol afavorir el vincle entre els infants i la natura. L’autor, Richard Louv, demostra de manera clara i contundent la necessitat urgent de potenciar una vida més natural dels infants, per afavorir-ne la salut física i psicològica i la capacitat d’aprenentatge.
Acampar en el jardín, ir en bicicleta por el bosque, trepar a los árboles, atrapar insectos, recoger flores silvestres, correr entre pilas de hojas de otoño… Estas son las cosas de las que están hechos los recuerdos de infancia. Pero para la generación de hoy en día, faltan los placeres de una infancia libre y sus hábitos conducen a la obesidad epidémica, el trastorno por déficit de atención, el aislamiento y la depresión infantil. Este oportuno libro muestra cómo nuestros hijos se han vuelto cada vez más alienados y distanciados de la naturaleza, por qué esto importa y cómo podemos cambiar la tendencia. Los últimos niños en el bosque es el primer documento que reúne investigaciones de vanguardia que demuestran cómo la exposición directa a la naturaleza es esencial para un desarrollo infantil sano: física, emocional y espiritualmente. Es un toque de atención, convincente e irresistiblemente persuasivo, para recuperar la conexión entre los niños y la naturaleza. Un libro imprescindible para los padres de hoy en día, que puede ayudarles a reconstruir esa tradicional y sana interacción entre la infancia, el aire libre y los espacios naturales abiertos.
ALTRES LLIBRES RECOMENATS:
EQUILIBRATS I DESCALÇOS (Angle Editorial)
>>> disponible a la biblioteca de Molins de Rei
Aquí podeu descarregar en PDF els primers capítols d’aquest llibre: https://www.angleeditorial.com/tasts/EquilibratsidescalcosTast.pdf
EDUCAR EN VERD: Idees per apropar els nens i les nenes a la natura (Graó editorial).
>>> disponible a la biblioteca de Molins de Rei